top of page

אומנות הכנסת הטמפון, ועוד כל מיני דברים שהתביישת לשאול

הטמפון הראשון עלול להיראות מעט מאיים. בכל זאת זה הולך לדרוש היכרות אינטימית, עם איברים שהם כל כך אינטימיים עד שאנשים יעשו הכל בשביל לא לקרוא להם בשמם...

אבל אחרי שתנסי, תתנסי ותצליחי, את לא תביני למה לא השתמשת בטמפונים עד עכשיו ובפעם הראשונה שתלכי לים או לבריכה בזמן וסת, ותהני במים כמו כולן, את תודי לנו.



מהו בכלל טמפון?

טמפון הוא למעשה גליל זעיר שעשוי מחומר סופג (לרוב כותנה), אותו מחדירים אל תוך הנרתיק על מנת לספוג את דם הווסת. הטמפון מגיע עם חוט מחובר אליו, ובסוף השימוש מושכים אותו החוצה בקלות ומחדירים חדש. חלק מהטמפונים מגיעים עם מוליך מקרטון או פלסטיק, שעוזר להכניס את הטמפון לנרתיק. אחרי שחרור הטמפון מהמוליך זורקים את המוליך לפח. אם הטמפון הוא ללא מוליך, אז משתמשים באצבע על מנת לדחוף אותו למקום הנכון. טמפונים מגיעים עטופים אחד אחד, עם עטיפת פלסטיק או נייר שנועדה לשמור על סטריליות. אם העטיפה פגומה או קרועה, תזרקי את הטמפון לפח ותקחי חדש.

טמפונים מגיעים בגדלים שונים, עם או בלי מוליך, או עם מוליכים העשויים ממגוון חומרים, וכמו תחבושות, או כל אמצעי היגיינה אחר, יש לרוב תהליך של ניסוי וטעיה עד שמוציאים את הדרך הנוחה ביותר להשתמש בטמפון, ואת סוג הטמפון המתאים ביותר עבורך.


האם הטמפון יתאים לי?

אחת התכונות החשובות ביותר של הנרתיק היא הגמישות שלה, שמאפשרת לתינוקות לעבור דרכה. אז מבחינה הזו, אין לך מה לדאוג.

באופן כללי, טמפונים מגיעים בדרגות ספיגה שונות, שמשפיעים על רוחב הטמפון (עם הפרשים של כמה מילימטרים בין טמפון מיני או לייט, לטמפון עם עוצמת ספיגה גבוהה). רוב הטמפונים באורך פחות או יותר אחיד.

התאמת הטמפון נעשית בהתאם לעוצמת הזרימה, ובהחלט מומלץ לשחק עם המידות השונות בימי הווסת השונים. אם את מרגישה שהטמפון לא סופג מספיק, או שיש לך דליפות, פשוט תעברי למידה הבאה. הטמפון סופג בין 6-8 גרם דם בממוצע.


מאיזה גיל אפשר להשתמש בטמפון?

אין גיל מינימלי, וטמפון מתאים לכל אחת, כבר מהווסת הראשונה.


האם כואב להכניס טמפון?

הכנסה של טמפון לא אמורה לכאוב! אם ההכנסה כואבת את יכולה לנסות למרוח חומר סיכה (ג'ל מיוחד שנועד להקל על חדירה לתוך הנרתיק. ניתן לרכוש חומר סיכה בכל פארם) על קצה המוליך/טמפון.


האם שימוש בטמפון יקרע את קרום הבתולין שלי?

רקמת פתח הנרתיק, המוכרת אצל רובנו בשם של "קרום הבתולין", היא קרום רירי דק המכסה את כל או חלק מפתח הנרתיק, ונמצא 1-2 ס"מ ממנו. רקמת פתח הנרתיק עלול הלהימתח בעת החדרת הטמפון, אך נדיר שתקרע. חשוב שתדעי שקריעת הרקמה אינה אומרת, בשום אופן, שאינך בתולה יותר, והיא יכולה להיקרע בכל שלב במהלך חייך. לאור שאלות שלכן שעלו בנושא, פירטנו בצורה מעמיקה, בפוסט שבקישור: האם שימוש בטמפון יהפוך אותי ללא בתולה?

טמפון עם מוליך או בלי?

ההחלטה איזה סוג טמפון יותר נכון מבחינתך, היא החלטה אישית לחלוטין. יש נערות שמעדיפות טמפון עם מוליך, ויש שיבחרו בטמפון בלי מוליך. כשניסינו להרכיב את קופסת עלמה, כמתנה לקראת הווסת הראשונה, הבנו שחשוב לנו לתת לכל נערה את האפשרות להכיר את גם טמפונים כאלה וגם טמפונים כאלה. בין אם היא קיבלה מחזור ראשון או שלא, עבורנו האפשרות שתוכל לראות, להתנסות, ולהחליט בעצמה מה יותר נוח לה, הייתה קריטית.


איך אני משתמשת בטמפון עם מוליך?


  1. תשטפי ידיים היטב, עם סבון ומים.

  2. תפתחי את עטיפת הפלסטיק שסביב הטמפון. למוליך של הטמפון יש שני חלקים, החלק הרחב יותר בו הטמפון נמצא, וחלק צר ממנו יוצא חוט, עליו את תלחצי בשביל לשחרר את הטמפון בתוך הנרתיק. ישנם גם טמפונים עם מוליך בהם צריך לשחרר את החלק הצר ולמתוח אותו קלות, עד ששומעים מעין "קליק" לפני ההחדרה.

  3. תחפשי את הפות שלך ואת פתח הנרתיק. מומלץ לקחת ראי קטן ולשים בין הרגליים או למשש עם אצבע נקיה עד שאת מוצאת פתח אליו האצבע נכנסת בקלות. לנשים יש 3 פתחים: פי הטבעת, ממנו יוצא הצואה (קקי), פתח הנרתיק, ממנו יוצא דם הווסת, ואל תוכו את מכניסה את הטמפון, ופתח השופכה ממנו יוצא השתן (פיפי).

  4. תבחרי תנוחה נוחה. את יכולה לשבת על האסלה, לעמוד עם רגל מורמת על שרפרף או על הצד של האמבטיה או לעמוד בעמידה מעט שפופה. הכי חשוב זה שיהיה לך נוח, שתוכלי להגיע לנרתיק בקלות ושתהיי כמה שיותר משוחררת.

  5. תחזיקי את הטמפון בחלק הצר, ותכווני את החלק הרחב של המוליך לפתח הנרתיק. תנשמי עמוק. כשהקצה של המוליך במקום כווני את הטמפון לכיוון הגב התחתון ולא בקו ישר למעלה. דמייני את הנרתיק שלך בתור מצוף בריכה של ילדים קטנים ואת הטמפון בתור הזרוע שצריכה להיכנס דרך המצוף. תכניסי את החלק הרחב של המוליך לתוך הנרתיק. כשאת מגיעה לנקודות ההחדרה המקסימלית, האצבעות שלך כנראה יגעו בפתח הנרתיק.

  6. תדחפי עם החלק הצר של המוליך בעזרת האצבע. החלק הזה של המוליך דוחף את הטמפון עצמו אל תוך הנרתיק.

  7. תסירי את שני חלקי הפלסטיק של המוליך ותזרקי לפח. החוט שמחובר לטמפון יבצבץ מתוך הנרתיק.

  8. תשטפי שוב ידיים.

איך אני משתמשת בטמפון בלי מוליך?



  1. בשלב הראשון, חובה, תמיד, לשטוף ידיים.

  2. תפתחי את עטיפת הפלסטיק שסביב הטמפון, ואחזי בבסיס הטמפון (החלק הצמוד לחוט).

  3. תחפשי את הפות שלך ואת פתח הנרתיק. לנשים יש 3 פתחים: פי הטבעת, ממנו יוצא הצואה (קקי), פתח הנרתיק, ממנו יוצא דם הווסת, ואל תוכו מחדירים את הטמפון, ופתח השופכה ממנו יוצא השתן (פיפי). את יכולה לקחת ראי קטן ולשים בין הרגליים או למשש עם אצבע נקיה עד שאת מוצאת פתח אליו האצבע נכנסת בקלות.

  4. תבחרי תנוחה נוחה. את יכולה לשבת על האסלה, לעמוד עם רגל מורמת על שרפרף או על הצד של האמבטיה או לעמוד בעמידה מעט שפופה. הכי חשוב זה שיהיה לך נוח, שתוכלי להגיע לנרתיק בקלות ושתהיי כמה שיותר משוחררת.

  5. תכווני את הטמפון לפתח הנרתיק. תנשמי עמוק. תכווני את הטמפון לכיוון הגב התחתון ולא בקו ישר למעלה (דמייני את הנרתיק שלך בתור מצוף בריכה של ילדים קטנים ואת הטמפון בתור הזרוע שצריכה להיכנס דרך המצוף), ודחפי אותו עם האצבע עד שאת שהוא יושב בנוחות ואת לא מרגישה אותו.

  6. החוט שמחובר לטמפון יבצבץ מתוך הנרתיק.

  7. תשטפי שוב ידיים.


איך אני מוציאה את הטמפון?

מומלץ לבדוק את הטמפון אחרי 4-6 שעות, לוודא שאין דליפות. צריך להוציא את הטמפון אחרי 8 שעות שימוש במקסימום, על מנת למנוע תסמונת הלם רעלי, תסמונת נדירה מאד עליה נפרט בהמשך.

על מנת להוציא את הטמפון, פשוט תשבי על האסלה, תתפסי את החוט בין שתי האצבעות ותמשכי בעדינות. את הטמפון המשומש מומלץ לעטוף ולזרוק לפח.


מה זה תסמונת הלם רעלי?

תסמונת הלם רעלי, Toxic Shock Syndrome או TSS, היא דלקת מאד מאד נדירה, הנגרמת כאשר טמפון נשאר בתוך הגוף יותר מידי זמן. התסמינים מתפתחים במהירות וכוללים חולשה, חום גבוה, לחץ דם נמוך, כאב ראש, הקאות או שלשולים. במצב של תסמינים דומים, הוציאי מיד את הטמפון ופסרי למבוגר/ת שאת סומכת עליהם ולרופאה!

Comments


bottom of page