top of page

כמה דם זה יותר מידי?

וסתות משתנות בין מחזור אחד לשני. לעיתים הדימום החודשי קל יחסית, לרוב הוא רגיל, ולפעמים הוא אפילו מבהיל או מפחיד. לפני שאת דואגת, הנה כמה דברים שחשוב שתדעי.



מה הכוונה בדימום חזק?

באופן כללי, לאורך כל משכה של הווסת שלך (בערך 5-6 ימים בסך הכל), את תאבדי סביב 60-70 מ"ל של דם. משהו כמו 4 כפות.

וסת חזקה היא וסת בה יש איבוד של יותר מ- 80 מ"ל דם (5-6 כפות).

אלא אם את משתמשת בגביעונית, כנראה לא תצליחי למדוד בדיוק כמה דם יצא בזמן הווסת, ולכן ארגוני בריאות מתייחסים לווסת ככבדה:

  • במצב בו את מחליפה טמפון/תחבושת/תחתוני מחזור כל שעה-שעתיים, אחרת יש לך נזילות, או צריכה להשתמש בשני אמצעים שונים בו זמנית (גם טמפון וגם תחבושת עבה, למשל).

  • ו/או אם ישנם קרישי דם גדולים (בגודל של מטבע של 10 אג' ויותר), במשך יותר מיום אחד. (חשוב שתזכרי שקרישי דם הם מאד צפויים וטבעיים בזמן הווסת. הכוונה כאן הם לקרישי דם גדולים מיוחד, שנמשכים כמה ימים ברצף).

מה גורם לווסת החזקה?

השם הרפואי של דימום וסתי חזק, הוא מנורהגיה (menorrhagia), והוא לרוב נגרם בגלל רמות גבוהות של ההורמון אסטרוגן, ורמות נמוכות של ההורמון פרוגסטרון.

גורמים נוספים שיכולים לגרום לשינויים בווסת, כוללים תרופות שונות, מיומות (שרירנים) שהן רקמה שגדלה על הרחם או פוליפים, שגדלים על רקמת הרחם, שימוש באמצעי מניעה, תסמונת השחלות הפוליציסטיות, סוכרת ועוד.


מה מאפיין וסת חזקה במיוחד?

בנוסף להחלפה של מוצרי היגיינה כל שעה-שעתיים או קרישי הדם עליהם דיברנו, מנורהגיה (וסת חזקה) לעיתים תמשך יותר משבוע, תרגישי שאת צריכה לקום באמצע הלילה להחליף מוצרי היגיינה, יתכן שתרגישי עייפה או שאת מתקשה לנשום (תסמינים של חוסר בברזל) ותאלצי להפסיד פעילויות/לימודים/עבודה בגלל הווסת.


מתי לדאוג?

באופן כללי, העובדה שאת שמה לב שמשהו חריג, זה מדהים. זה אומר שאת לומדת את הגוף שלך, לוקחת אחריות על הבריאות שלך ושמה לב לשינויים. אז כל הכבוד!

דימום כבד חד פעמי, או אפילו "פעם ב", לרוב לא נחשב למשהו מדאיג. המחזור החודשי מושפע מלחץ, מהמצב הבריאותי, ממשקל הגוף, תרופות ועוד, וכל שינוי יכול להשפיע על משך המחזור , על עוצמת הדימום, על רמת הכאבים וכו'.

ובכל זאת, כדאי לפנות למבוגר/ת עליהם את סומכת או להתייעץ עם הרופאה, במקרים בהם את סובלת מכאבים חזקים בזמן הווסת, אם יש לך דימום גם באמצע המחזור, בין הווסתות, או אם התופעה של וסתות חזקות חוזרת על עצמה בעוד מקרים. חשוב שהווסתות החזקות יהיו מתועדות, ובאמת שאין סיבה לסבול. יש המון דרכים לעזור ולהקל עליך, זה רק עניין של למצוא מה נכון עבורך.