נערה מקסימה שאלה אותנו בטיקטוק "כשאתן אומרות הפרשה וגינלית, או הפרשות, למה בדיוק אתן מתכוונות? אשמח להסבר". היא צודקת. אנחנו משתמשות בביטוי לא מעט בהקשר של הווסת ושל המחזור החודשי, ומעולם לא הסברנו בדיוק למה הכוונה. אז הנה לך, כל מה שאת צריכה לדעת אודות ההפרשות שיוצאות לך מהנרתיק.

מה זו בכלל הפרשה וגינלית?
בנרתיק (ואגינה) ובצוואר הרחם יש בלוטות קטנטנות. בכל יום נוזל משתחרר (מופרש) מהבלוטות, במטרה לנקות את מערכת הרבייה מתאים מתים ולכלוך נוסף. נוזל זה נקרא הפרשה, והוא חיוני לשמירה על בריאות הנרתיק ולמניעת זיהומים.
ההפרשות משתנות משתנה בין אחת לשנייה וגם משתנות במהלך החודש. השינויים באים לידי ביטוי בצבע, במידת הסמיכות (כלומר, כמה הוא נוזלי או סמיך) ובכמות בכל יום.
איך ההפרשות מרגישות?
ההפרשות מרגישות כמו רטיבות בתחתונים. יהיו ימים שהתחתונים שלך יהיו מאד לחים או רטובים, וימים שהתחתונים שלך יבשים. הטיפות הן קטנטנות וברוב המקרים לא תרגישי אותן יוצאות.
אם הרטיבות מפריעה לך את יכולה ללבוש תחתוני מחזור בכל ימות החודש, לספיגת הנוזלים.
איך ההפרשות נראות?
חלק מההפרשות יהיו מימיות ממש, פשוט ירטיבו את התחתונים כמו מים. חלק יהיו צמיגיות יותר, כמו ריר או נזלת. אפשר לנגב אותן מהתחתונים באמצעות ניר טואלט.
ההפרשות הן במגוון מאד גדול של צבעים, כשלכל צבע יש משמעות אחרת.

הפרשה אדומה - באופן כללי, בתחילת המחזור (כלומר, במהלך ימי הווסת) ההפרשה היא אדומה, דמית. בימים אלו רירית הרחם מופרשת החוצה, אחרי שלא הייתה הפרייה של ביצית עם זרע. הגוונים של אדום נעים בין צבע אדום בוהק לבין אדום חלודה.
אם את יש לך דימום או הפרשות אדומות בין וסת אחת לשניה, כדאי לפנות להורים או לרופאה.
הפרשה שקופה או לבנה - הצבע הטבעי והבריא נע בין גוונים של לבן, קרם וצהבהב. בימים שאחרי הווסת יש ירידה בכמות ההפרשות, והן ירגישו קצת דביקות. לקראת הביוץ (בערך ביום 12-14 של המחזור), ההפרשות דומות לחלבון ביצה, שקופות ונוזליות. אחרי הביוץ ההפרשות יחזרו לצבען הלבן/צהוב. לקראת סוף המחזור ולפני קבלת הווסת, תהיה ירידה בכמות ההפרשות.
אם ההפרשה דומה במרקם שלה לגבינת קוטג' ו/או יש לה ריח חזק או חריף עלולה להעיד על דלקת או על זיהום פטרייתי. הרבה פעמים זה ילווה בגירוי או גירוד. במקרה כזה חשוב לפנות להורים או לרופאה.
הפרשות בגווני צהוב ירוק- הפרשה בצבע צהוב בהיר היא ברוב המקרים תקינה.
כשההפרשה היא בגוונים כהים יותר של צהוב, או גווני צהוב-ירוק או ירוק, זה לרוב מעיד על דלקת. חשוב לפנות לרופאה בהקדם אם ההפרשה גושית או מריחה חריף/רע.
הפרשה בגוונים של ורוד - כשההפרשה ורודה, היא לרוב מעידה על מעט דם שהתערבב. זה לרוב קורה לפני הווסת, אחרי הביוץ או בתחילת הריון.
הפרשה בצבע אפור - הפרשות בצבע אפור יכולות להעיד על דלקת חיידקית, במיוחד אם יש תסמינים נוספים כמו גרד או גירוי, ריח חזק או אדמומיות של הפות. חשוב לפנות לרופאה בהקדם.
מה גורם לשינוי בצבע ההפרשות?
רוב ההפרשות טבעיות ותקינות, אך מידי פעם יש שינויים באיזון של החיידקים הרגילים של הנרתיק שגורמים לכך שההפרשה תהיה בצבע חריג (כמו ירוק או אפור), מרקם לא תקין (כמו גבית קוטג') או עם ריח חריף/רע. יש דברים שונים שיכולים להשפיע על האיזון של החיידקים כמו:
נטילת אנטיביוטיקה או סטרואידים
שימוש אמצעי מניעה הורמונליים (כמו גלולות למניעת הריון)
דלקות
סוכרת
שימוש בשטיפות אינטימיות, סבונים ריחניים ואפילו קצף אמבטיה
פטריות וגינליות
מחלות שונות
המלצות למניעת דלקות או גירויים בנרתיק
יש דברים שאת יכולה לעשות, שיצמצמו את כמות הדלקות/גירויים מהם תסבלי:
נקי את הפות שלך עם מים פושרים בלבד. מומלץ לא להשתמש בסבון או בשטיפות וגינליות בתוך הנרתיק.
כשאת הולכת לשירותים, תנגבי מקדימה אחורה (מהפות לכיוון הישבן), על מנת למנוע כניסה של חיידקים לפות.
תלבשי תחתונים מכותנה, ותמנעי מבגדים צמודים מידי.
תשתי הרבה מים.
אם את נוטלת אנטיביוטיקה, תשקלי גם נטילה של פרו-ביוטיקה, שמאזנת מחדש את החיידקים הטובים של הגוף.
Comments