top of page

רגע, זה נורמלי?

לכל אחת יש וסת שונה ומחזור חודשי שמתנהל בצורה קצת אחרת משל החברות שלה, של האחיות, דודות או אמא שלה. הטווח הוא מאד רחב, והשונות (ההבדלים) עצומה. אנחנו כל כך רגילות לתופעות הנלוות לווסת ולדימום בעוצמות משתנות, לעייפות ולהרגשה הכללית ה"משונה" שלפעמים אנחנו שוכחות לעצור שניה ולנסות להבין האם כל תקין, האם זה כמו ש"אמור" להיות? האם זה נורמלי?


הדימום שלי נורמלי?

עוצמת הדימום, כמות הדם וחוזק הדימום, משתנים בין אחת לאחת, משתנים במהל הווסת ומשתנים בין וסת אחת לשנייה. במהלך הווסת יש איבוד של 60-80 מ"ל דם בממוצע (שזה 4-5 כפות של דם, סה"כ, לאורך כל הווסת). בהנחה שאת לא מודדת את כמות הדם (אלא אם את משתמשת בגביעונית, ואז מאד קל למדוד) כדאי שתדעי שווסת נחשבת לחזקה, כזו שכדאי לדבר עם הרופאה לגביה, במקרים הבאים:

  • הווסת נמשכת יותר משבעה ימים

  • את נאלצת להחליף אמצעי ספיגה כל שעה-שעתיים (לפחות פעמיים ברצף) אחרת הדימום מכתים את הבגדים שלך

  • יש לך על התחבושת/תחתונים קרישי דם (ממש גושים של דם) שגדולים ממטבע של 10 ₪

  • ·הווסת הרבה יותר חזקה מהווסתות הרגילות שלך

כאבי הבטן שלי נורמליים?

כאב בטן והתכווצויות הם תסמין מוכר וידוע של הווסת, שנגרמות על ידי התכווצויות של הרחם בזמן הוצאת הדם. עבור רוב הנערות, כרית חימום, מקלחת או כדור משכך כאבים, יעזרו, ירגיעו ויקלו (בקישור הבא תוכלי למצוא עוד דרכים להקלה על כאבי הבטן). אם הכאבים לא עוברים בעזרת כדורים, אם הכאבים מקרינים על איזורים אחרים בגוף או אם הכאבים מגבילים אותך, ומונעים את ההתנהלות היומיומית הרגילה שלך, כדאי לפנות לרופאה להתייעצות וקבלת עזרה.


זה נורמלי שאני כל כך עייפה בזמן הווסת?

הירידה ברמות ההורמונים בגוף בזמן הווסת, גורמת לתחושה של כבדות ושל עייפות. לזה מצטרפים גם נדודי שינה בזמן הווסת, וכאבי בטן/גב/ראש שמעירים ומציקים. אם את מותשת, לא מצליחה לקום בבוקר (למרות שהלכת לישון בשעה סבירה) ולא מצליחה לתפקד מרוב עייפות, ובמיוחד אם הדימום שלך חזק יחסית, תפני לרופאה שלך, לבדיקות דם.


זה נורמלי לקבל פעמיים באותו החודש?

לימדו אותנו שמחזור חודשי (הזמן שבין היום הראשון של הווסת האחת, ועד היום הראשון של הווסת הבאה) אמור להיות 28 ימים, אבל זה רק ממוצע. מחזור חודשי נחשב לתקין גם אם נמשך 21 ימים, וגם אם נמשך 35 ימים (וכל מספר שבאמצע, כמובן!). יש נערות שמקבלות וסת בצורה קבועה ועקבית, אחרי אותו מספר ימים בכל פעם, ואצל אחרות, אורך המחזור לא קבוע ומשתנה מחודש לחודש. אם יש פחות משלושה שבועות בין וסת אחת לשנייה (או יותר מ- 45 ימים), כדאי לפנות לרופאה.


זה נורמלי שאני בת 15 ועוד לא קיבלתי?

אצל נערות, אל וסת ראשונית (כלומר, כשהווסת הראשונה עוד לא התרחשה) מוגדרת כאשר נערה מגיעה לגיל 15 ועדיין לא קיבלה וסת ראשונה. יש הרבה סיבות לאל וסת, כמו חוסר איזון הורמונלי, הפרעה בבלוטת התריס, השמנת יתר קיצונית, אימוני ספורט תדירים, הפרעות אכילה, בעיה במבנה האיברים, וגם דברים כמו גנטיקה (מתי אמא/סבתא קיבלו), תרופות שאת נוטלת ועוד. הטיפול תלוי במקור לאל וסת, ויכול לכלול כדורים ותרופות, שינויים בתזונה, טיפול הורמונלי ועוד. אם הגעת לגיל 15 ועדיין לא קיבלת וסת ראשונה, תפני לרופאה להתייעצות.


זה נורמלי שקיבלתי וסת כבר בגיל 10?

למרות שבספרים נוהגים לדבר על וסת ראשונה סביב גיל 12, זה נחשב לחלוטין תקין לקבל וסת ראשונה בין גיל 9 לגיל 15. גיל קבלת הווסת הראשונה מושפעת מתזונה, גנטיקה, מבנה גוף ועוד.


זה נורמלי שאין לי בכלל תופעות של וסת כשאני מקבלת?

רוב הנערות יחוו מידה זו או אחרת של אי נוחות, כאבי בטן או תסמינים אחרים כמו כאבי גב/ראש, שינוים במצב הרוח, חשקים לאוכל ועוד, אבל לא כולן. אם אין לך תופעות של וסת, והווסת שלך מגיעה כסדרה, הדימום שלך מרגיש הגיוני ואת לא סובלת בכלל, אז את בת מזל!


זה נורמלי שיש לי את כל התופעות של הווסת, אבל לא קיבלתי החודש?

זה קורה, ונחשב תקין להפסיד וסת או שתים מידי פעם. יש לזה כל מיני סיבות, כמו אי שחרור של ביצית מהשחלה, שימוש באמצעי מניעה, וסת לא סדירה, לחץ וסטרס ועוד. הסיבה הנפוצה ביותר לווסת שלא מגיעה היא כמובן הריון. אם קיימת יחסי מין והווסת שלך לא הגיעה או אם פספסת 3 וסתות ברצף, תפני בהקדם לרופאה.


Comentários


bottom of page