דם הווסת כוללת בתוכה את הביצית שלא עברה הפרייה, דם ורקמות מהרחם. לדם עצמו יש ריח מתכתי עדין (תריחי את האצבע בפעם הבאה של נחתכת, ותראי), אבל לשילוב של הדברים השונים, בנוסף לחיידקים ולחומציות של הנרתיק, יש לפעמים ריח.
למרות ההרגשה שלך, ברוב המאד (מאד מאד מאד) גדול של המקרים – את היחידה שיכולה להריח את ריח הפות או את ריח הווסת שלך. רוב הפעמים מדובר בריח טבעי, תוצר של תהליכים בריאים של הגוף. עם זאת, יש מקרים שהריח זר לך, מאד לא נעים, או מלווה בתחושה לא נעימה, ואז נורות אדומות צריכות להידלק.
קבלי את המדריך שלנו לריחות הווסת
ריח מתכתי - לרוב מהברזל בדם. זהו ריח טבעי ולא מדאיג. הריח אמור להיעלם בסוף הווסת.
ריח מתקתק - שילוב של הסביבה החומצית בנרתיק והחיידקים ששם, יוצר ריח טבעי מעט מתקתק.
ריח גוף - במפשעה יש בלוטות זיעה. הזיעה מתערבב עם החיידקים שעל העור ליצירת אותו ריח גוף שכל כך מוכר לך. הבלוטות האלו מפרישות זיעה בעיקר בתקופות של מתח ולחץ, בשונה מבלוטות הזיעה הרגילות שמפרישות זיעה אחרי מאמץ גופני או בטמפרטורות גבוהות. גם זה ריח טבעי ותקין.
ריח בצל - הנקיון של הפות חשוב, בזמן הווסת ובשגרה. הקפידי על ניגוב מקדימה אחורה ועל מקלחות יומיומיות.
ריח חזק - כשהדם נחשף לאוויר הוא מתחמצן, ומתחיל להריח. תחבושות ותחתוני מחזור סופגים את הדם ומרחיקים אותו מהעור ומהאוויר. כאשר התחבושת/תחתונים ספוגים, בזמן דימום כבד או כאשר הם נלבשו יותר מידי שעות, עלול להיות ריח חזק שמציק. הפתרון הוא כמובן החלפה בתדירות גבוהה.
ריח של דגים - ריח דגים לרוב מעיד על דלקת. הרח יופיע גם ללא קשר לווסת, ובהרבה מקרים יתחזק בזמן הווסת. סימנים נוספים שמעידים שאולי את סובלת מדלקת הינם הפרשות מוגברת בצבע לבן או אפור (את יכולה לקרוא עוד כאן על הפרשות וגינליות), תחושה של צריבה, כאב או גירוד. לא כל התסמינים חייבים להופיע. כמו עם כל דלקת, ברוב המקרים, יש צורך בטיפול אנטיביוטי. חשוב לפנות לרופאה ולהתחיל טיפול בהקדם.
ריח רקוב - כמו באוכל, גם כאן ריח הריקבון הוא אזהרה שחשוב לקחת ברצינות. ברוב המקרים הריח נגרם בגלל משהו זר שנשאר בגוף ליותר מידי זמן, כמו טמפון. במקרה כזה, תנסי להכניס אצבעות נקיות! אל תוך הנרתיק ולראות אם את מרגישה את קצה החוט. אם אינך מצליחה להוציא לבד, אנא פני לרופאה שלך בהקדם. טיפ: אם את משתמשת בטמפונים או בגביעונית, שימי לך תזכורת בטלפון לשעה בה את צריכה להחליף/לרוקן.
האם אפשר לשנות את ריח הווסת?
כמו שאמרנו בהתחלה, ברוב המקרים, אנשים אחרים אינם יכולים להריח את הווסת שלך.
אם הריח הטבעי מפריע לך, את יכולה לנסות לשפר אותו בדרכים הבאות:
מקלחות בתדירות גבוהה
נקיון של החלק החיצוני של הפות בלבד. אל תשתמשי בתכשירים שמשווקים כבושם, סבון אינטימי וכו'. ברוב המקרים הם פוגעים באיזון החיידקים הטבעי בנרתיק, עלולים לגרום לגירוי והופכים את הנרתיק לרגישה יותר לחיידקים ולדלקות (וכן, ברור לנו שבעברית "נרתיק" זו מלה בזכר, אנחנו בוחרות להשתמש בשפה נקבית על מנת לתאר את הנרתיק הנשי)
חשוב להחליף תחבושות וטמפונים לעיתים קרובות, ולהחליף תחתוני מחזור כאשר יש לחות בשכבה העליונה, הקרובה לעור
הימנעי משימוש בטמפונים/תחבושות מבושמים, שעלולים לגרום לגירוי או לתגובה אלרגית
העדיפי תחתונים מבד נושם, כמו כותנה
הקפידי על שגרת כביסה נכונה של תחתוני מחזור
מתי כדאי לפנות לרופאה
מלבד הריח, חשוב לפנות לרופאה במקרים הבאים:
הפרשות אפורות, צהובות או ירוקות
הדימום הווסתי שלך חזק מהרגיל
כאבים בטן או אגן חדים
חום פתאומי
Commentaires