top of page

כואב לי בציצי

רגישות בחזה, נפיחות, תחושת כובד. מוכר לך? כאבים בשדיים הם אחד מתסמיני הווסת הנפוצים ביותר בקרב נערות ונשים.


בימים לקראת הווסת השדיים שלך (ציצי, חזה), עלולים לכאוב. הם עשויים להרגיש כבדים, להיות רגישים למגע ולהציק כשאת בתנועה. התסמינים לרוב מופיעים בימים לקראת תחילת הווסת, ודועכים אחרי שאת מקבלת. ברוב המקרים התסמינים פשוט...מציקים. מעיקים כמה ימים, וחולפים כמו שבאו.


למה כואבים לי השדיים?

הסיבה היא, כמו תמיד, הורמונים.

השינויים ברמות ההורמונים, ובעיקר של האסטרוגן והפרוגסטרון, גורמים להרחבה והגדלה של בלוטות החלב וצינוריות החלב בשדיים. בנוסף, הפרוגסטרון גם גורם לגוף שלך לאגור נוזלים ולתחושה של נפיחות בכל הגוף, ובחזה.

האם הכאבים שלי נורמליים?

קודם כל, תזכורת קלה – לא חובה שיכאבו לך השדיים. ולא חובה שהם יכאבו בכל חודש. ולא חובה שהכאב יהיה אותו הדבר כל חודש בחודשו. אז לפעמים, אולי, ובכל מיני צורות, וזה לגמרי טבעי.

כאבים "נורמליים" בשדיים יהיו בשני הצדדים באופן דומה. שתי הפטמות שלך יכאבו או יהיו רגישות למגע/קור/חיכוך, ורמת הנפיחות תהיה דומה (הרבה פעמים יש הבדלי גודל בין השדיים וזה טבעי ונורמלי. הכוונה היא שאם צד אחד נפוח מהרגיל אז גם הצד השני).

להקל על הכאבים בציצי

החזייה שלך חשובה, חלק א

בזמן הווסת הציצי שלך יכול לגדול, אפילו לעלות במידה (או יותר!). כשזה קורה, חשוב להתאים את החזייה שלך למידה של השדיים שלך בזמן הווסת, ולא ללבוש חזייה קטנה מידי שלוחצת ומכאיבה. את יכולה לקנות חזייה או שתיים שמיודעות בדיוק לימים האלה של החודש, כשאת מרגישה נפוחה וכאובה (וטיפ שלנו – תפנקי את עצמך בחזייה יפה, שמשמחת אותך. כי אין כמו חזייה מהממת בשביל לעזור לך להרגיש טוב).


החזייה שלך חשובה, חלק ב' כשכל מגע או תנועה מכאיבים לשדיים שלך, חזייה או גוזייה עם תמיכה טובה (ואפילו חזיית ספורט), עוזרות למנוע את הטלטולים. יש אפילו נשים שישנות עם חזייה בזמן הווסת, בשביל להקל על הכאבים.

ואולי החזייה שלך בכלל מיותרת?

אם החזייה היא זו שמפריעה ומכאיבה, אז תנסי בלי. שחררי את הפטמות שלך, בטח ובטח כשאת בבית (ואם מתחשק לך, גם כשאת לא).


מבולבלת? בסופו של דבר, דברים שונים עובדים לנשים שונות, וכל מה שאת יכולה לעשות זה לנסות ולראות מה נכון עבורך.


שלום לקפאין

קפאין (כמו שיש בקפה, תה, שוקו וקולה, למשל) מכווץ את כלי הדם, ומגביר את הכאבים. לקראת הווסת (ובזמן הווסת) כדאי לצמצם את כמות הקפאין שאת שותה אוכלת, ולהקפיד על שתיה של הרבה מים. שימי לב, אם את שותה הרבה קפאין ביומיום, הפסקה פתאומית יכול לגרום לכאבי ראש. תנסי להפחית בהדרגה, ואם את יכולה – לתמיד.


מה את אוכלת?

במיוחד בזמן הווסת יש פער בין האוכל שהגוף שלנו צריך, לבין האוכל שהגוף שלנו רוצה.

אוכל שעשיר במלח ובשומן (כמו בחטיפים) או בסוכר (כמו ממתקים), עלולים להגביר את תחושת אי הנוחות ולגרום לאגירה (הצטברות) של נוזלים. בזמן הווסת (נו, טוב, תמיד, אבל במיוחד בזמן הווסת) כדאי להקפיד על אוכל בריא ומלא סיבים תזונתיים כמו ירקות, פירות ואגוזים. האוכל הבריא מאזן את ההורמונים ומפחית את אגירת הנוזלים שגורמת לתחושה של נפיחות וכובד.


להזיז את הגוף

אל תאנחי. באמת. ברור לנו שיש ימים שאת ממש ממש לא רוצה לזוז במהלכם. בטח לא כשכל תנועה גם ככה מכאיבה לך בציצי. אבל....זה מוכח מחקרית שפעילות גופנית בזמן הווסת משפרת את ההרגשה ומפחיתה את תסמינים של וסת (תצלחי על הלינק בשביל להבין עד כמה). מה שכן, מומלץ לבחור בפעילויות שמוגדרות בתור עצימות נמוכה, בהן הגוף לא קופץ או מטלטל. למשל - שחיה או רכיבה על אופניים.


מה לגבי הוויטמינים שלך?

ויטמינים ומינרלים שונים, כמו ויטימין E או מגנזיום, מסייעים בהפחתת התסמינים השונים המופיעים לקראת הווסת. את הוויטמינים אפשר לקנות בבית מרקחת. שימי לב - חשוב לא ליטול תרופות או ויטמינים בלי להתייעץ קודם עם רופאה, רוקחת או עם ההורים!


לשכך את הכאב

משכך כאבים (אותה תרופה שאת נוטלת כשאת חולה או כשכואב לך הראש) יכול לעזור ולהרגיע את הכאבים. חשוב! אל תיקחי תרופה על דעת עצמך. תתייעצי קודם עם ההורים או עם מבוגר/ת אחרת.

Comments


bottom of page