ניגבת והיה דם על הנייר? ראית פתאום כתם על התחתונים? חשוב שתדעי שרוב הנשים והנערות יחוו מידי פעם הכתמות, דימומים (לרוב קלים) שמתרחשים בין וסת אחת ולשנייה, וברוב המקרים זה לחלוטין תקין.
אני מדממת, ובכלל לא אמורה לקבל
לדימום וגינאלי (מהנרתיק) שמתרחש שלא בזמן הווסת קוראים הכתמה. זהו לרוב דימום קל.
יש נשים שמתייחסות גם לדימום הקל של תחילת/סוף וסת כאן הכתמה, אבל בכתבה הזו אנחנו מתייחסות לדימום שלא בזמן הווסת בכלל. הרבה פעמים הדימום נראה ככתם חלש על התחתונים, או מעט דם על נייר הטואלט בזמן ניגוב.
מאיפה הדם מגיע?
בעוד שבזמן הווסת הדם מגיע מהתפרקות של רירית הרחם, הכתמות יכולות להגיע מהרחם, מצוואר הרחם או מהנרתיק.
איך אני יודעת אם מדבר בהכתמות או בדימום שקשור בווסת?
הכתמה | וסת | |
מופיעות במהלך החודש, ללא קשר לווסת, או בזמן הביוץ או או בימים לפני הווסת | יש (פחות או יותר) עקביות, מגיעה במרווחי זמן קבועים | תזמון |
דימום קל עד קל מאד לעיתים נראה לעין רק בזמן ניגוב או ככתם קל על התחתונים | דפוס (פחות או יותר) קבוע. הרבה נשים מתחילות את הווסת בכמה ימים של דימום חלש, אח"כ דימום מוגבר, ששוב נחלש לקראת הסוף | דפוס |
לרוב עד יום או יומיים | אצל רוב הנשים וסת נמשכת בממוצע בן 3-7 ימים בכל חודש | משך הדימום |
לרוב אין, אם ההכתמות קשורות בביוץ יתכנו כאבי בטן קלים | לקראת הווסת ובמהלכה השינויים ההורמונים גורמים לכאבי בטן, התכווצויות, שינוי מצב רוח, כאבים בשדיים ועוד | תסמינים ותופעות נוספות |
לרוב חום, ורוד או אדמדם | לרוב גוונים של אדום וחום, לעיתים יופיעו קרישי דם | צבע הדימום |
את לא צריכה להיות מודאגת
יש המון סיבות להכתמות, ורובן טבעיות, לא מצביעות על בעיה רפואית, ולא צריכות להדאיג אותך בכלל. אנחנו ממליצות לעקוב אחרי הווסת עם לוח מעקב או בעזרת אחת מהאפליקציות השונות שיש לנושא, ולראות אם את מזהה דפוס קבוע, משהו שחוזר על עצמו כל חודש, או ברוב החודש.
סיבות אפשרויות להכתמות
הסיבה הנפוצה ביותר היא הביוץ. הכתמה של ביוץ מתרחשת בזמן שחרור של ביצית מהשחלה, בממוצע בין ימים 11-21 של המחזור החודשי (כלומר, 11-21 ימים אחרי קבלת הווסת). הכתמה של ביוץ תהיה לרוב ורודה או אדמדמה ותימשך יום או יומיים. יכול להיות שתרגישי כאב בצד אחד של הבטן (הצד ממנו הביצית השתררה) ותראי שיש לך כמות מוגברת של הפרשות.
שימוש באמצעי מניעה הורמונליים. נערות רבות משתמשות באמצעי מניעה (ובשמם המלא – אמצעים למניעת הריון) שמכילים הורמונים. חלק מהנערות אכן משתמשות בגלולות, מדבקות, טבעות או התקנים בשביל למנוע כניסה להריון בזמן קיום יחסי מין, ואחרת משתמשות באמצעי המניעה כדרך להסדיר את הווסת, להקל על וסתות כואבות, למנוע קבלת וסת, לעצור דימומים בין הווסתות ועוד. אמצעי מניעה הורמונליים ניתנים אך ורק על ידי רופאה. הכתמות עלולות להתרחש עם תחילת השימוש באמצעי המניעה, אם פספסת מנות (שכחת גלולה, למשל), שימוש ממושך ברצף או שינוי של סוג אמצעי המניעה. אם התסמינים אינם משתפרים או שהם מחמירים, דברי עם הרופאה שלך.
הכתמות שקשורות בהריון. הכתמות נפוצות בזמן ההשרשה, כאשר הביצית המופרית משתרשת ברחם, וגם במהלך ההריון. אם את בהריון או שמא יתכן שאת בהריון, פני לרופאה.
הכתמות בעקבות פגיעה. פגיעה או פציעה באיזור הפות או פתח הנרתיק עלולות לגרום לדימומים והכתמות. פגיעות אלו יכולות להיגרם בעקבות סוגים שונים של פעילות גופנית, שריטה בעקבות בדיקה גופנית, החדרת חפץ לנרתיק או פגיעה מינית. במקרה של פגיעה מינית חשוב שתדעי שאת לא לבד. בכתבה שבקישור יש מספרי טלפון שחשוב שתכירי. יעזרו לך. אנחנו מבטיחות.
לחץ וחרדה עלולים לגרום להכתמות. לחץ גורם להמון שינויים בגוף, כולל שינויים בהורמונים ובמחזור החודשי. במצבי לחץ, עלולות להיות הכתמות. בקישור הבא תוכלי לקרוא על דרכים שונות להקל על הלחץ ולשפר את מצב הרוח שלך.
תרופות שונות גם משפיעות. תרופות שונות עלולות לגרום להכתמות. דברי עם הרופאה שלך, במיוחד אם זוהי תרופה קבועה שאת נוטלת ולא תרופה זמנית.
תסמונת השחלות הפוליציסטיות. דימום בין וסתות עלולה להיות תסמין של תסמונת בשם "תסמונת השחלות הפליציסטיות". בתסמונת זו יש ייצור מוגבר של הורמונים "זכריים". תסמינים נוספים אפשריים הם וסתות לא סדירות, כאבים באגן, עלייה במשקל, שיעור (מהמלה "שיער") יתר על הגוף או על הפנים, פצעונים ובעיות פוריות. ישנן דרכים שונות לאזן את ההורמונים בגוף ולכן מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ רפואי.
אנדומיטריוזיס. את יכולה לקרוא כאן על אנדומיטריוזיס, תסמונת המשפיעה על אחת מוך כל 10 נערות ונשים וגורמת לצמיחה לא תקינה של רירית דמויות רירית הרחם בתוך האגן או בחלל הבטן. אחד התסמינים של אנדומיטריוזיס הוא דימום והכתמות בין הווסתות. תסמינים נוספים כוללים כאבים חזקים דימום וסתי כבד, תשישות ועוד. אם את סובלת מווסתות משתקות, כאבים עזים, תשישות, קרישי דם, בטן נפוחה וכו', אנא פני לרופאה לקבלת עזרה וטיפול.
תת פעילות של בלוטת התריס. בלוטת התריס אחראית על ייצור הורמונים שמשפיעים על חילוף החומרים בגוף. במצבים של תת פעילות (כלומר, פעילות איטית, מועטה מידי) של בלוטת התריס, את עלולה להרגיש עייפה (מותשת, אפילו), לסבול מעלייה לא מסוברת במשקל, מעצירות, עור יבש, רגישות לקור, כאבי שרירים, תחושת נפיחות וגם מדימום בין וסתי ומהכתמות. ניתן לטפל בתת פעילות של בלוטת התריס עם תרופות מתאימות. פני לרופאה שלך אם יש לך עוד תסמינים.
דלקת באגן. דלקת באגן, כמו דלקות בכל מקום אחר בגוף, נגרמת בעקבות חיידקים. במקרה של האגן, החיידקים לרוב מגיעים מאיזור הפות לרחם, חצוצרות או שחלות. זוהי אחת הסיבות שאומרים לבנות ולנערות לנגב מקדימה (מהפות) אחורה (לכיוון הישבן), כשהן בשירותים, בשביל למנוע כניסת חיידקים מהצואה (קקי) לנרתיק. אם יש לך כאבים כשאת הולכת לשירותים, חום, הפרשות מוגברות או הפרשות עם ריח רע, תפני לרופאה.
פוליפים ומיומות. פוליפים הם גידולים קטנטנים של רקמה. רוב הפוליפים הם לא סרטניים. פוליפים בצוואר הרחם או ברחם הם די נפוצים, ועלולים לגרום לדימום או להפרשות. גם מיומות (פיברואידים) הן גידולים לא סרטניים, המורכבים משריר ומרקמה סיבית, ומפתחים על דפנות הרחם. המיומות עלולות לגרום לדימום בין וסתות, דימום וסתי כבד, כאבים בגב ובאגן, ועוד.
מחלות ותסמונות שונות נתחיל מזה, שמדובר במיעוט. רוב הסיבות הן הרבה פחות מדאיגות ולא מדאיגות בכלל. יש מחלות ותסמונות שונות שעלולות לגרום להכתמות, ובינן סוכרת, מחלת כבד, מחלות מין (אם את פעילה מינית), מחלת כליות, סוגי סרטן שונים והפרעות בקרישת דם. ההכתמות הן חלק ממכלול גדול של תסמינים, ואינן התסמין העיקרי. אם את לא מרגישה טוב, אם את עייפה בצורה חריגה, אם את נוטה לחלות הרבה - פני לרופאה לבדיקות דם ובדיקות כלליות מקיפות. רוב הסיכויים שהיא תגיד לך שזה כלום ושום דבר.
Comments